Upplopp i Nordirland efter kontroversiell begravning

5 days ago 6
ARTICLE AD

Nordirland Publicerad 7 apr 2021 kl 23.39

En våldsvåg har sedan en knapp vecka svept över Nordirland. 

41 kravallpoliser har skadats i sammandrabbningar med upploppsmakare som kastar tegelsten, molotovcocktails och sätter bilar i brand. 

En orsak till raseriet sägs vara att ingen har åtalats för att ha brutit mot coronarestriktionerna när den kände Sinn Fein-ledaren Bobby Storey begravdes förra året. 

Nordirland har sedan långfredagen skakats av våldsamma upplopp, med ungdomar som sätter eld på bilar och attackerar polisen. 

Boris Johnson fördömer våldet: ”Djupt bekymrad”

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1379895030077394950

”Jag är djupt bekymrad över våldsscenerna i Nordirland, speciellt attackerna mot den nordirländska polisen som skyddar allmänheten och affärsrörelser, attackerna mot en bussförare och misshandeln mot en journalist. Sättet att lösa skillnader är genom dialog, inte våldsamheter eller kriminalitet”, skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Twitter. 

En bild tagen under fredagskvällen i förra veckan när åtta poliser skadades och sju personer greps efter sammandrabbningar i Belfast.

Foto: ALAN LEWIS MEDIA / SPLASHNEWS.CO / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Kravallpoliser under upploppen i Belfast.

Foto: ALAN LEWIS MEDIA / SPLASHNEWS.CO / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Under onsdagen fortsatte våldvågen med att en allmän buss kapades och sattes i brand med molotov-cocktails i västra Belfast, rapporterar tidningen Belfast Telegraph, vars fotograf Kevin Scott blev misshandlad av huliganer under kvällen. 

Attacken mot tidningens fotograf har fördömts från Sinn Fein-ledaren Paul Maskey och människorättsorganisationen Amnesty International. 

https://twitter.com/KellyBonner/status/1379877350838562823

”Det här är ingen protest. Det här är vandalism och mordförsök. De här handlingarna representerar inte unionister eller lojalister. De är en en pinsamhet för Nordirland och tar bara fokus från de riktiga lagbrytarna i Sinn Fein”, skriver Nordirlands försteminister Arlene Foster på Twitter, intill ett videoklipp på bussattacken. 

Det är lojalister, lojala med Storbritannien, som ligger bakom attackerna. 

Människor flockades på begravningen – inget åtal 

En av huvudorsakerna till raseriet anges vara begravningen av ledaren för republikanska Sinn Fein-partiet, och tidigare IRA-mannen Bobby Storey, i juni förra året. 

Trots coronarestriktioner med social distansering syntes stora folksamlingar som följde processionen som flankerades av Sin Fein-ledare, och rapporterades ha följt processionen längs gatorna. 

En begravningsmässa hölls sedan i St Agnes' Church där cirka 120 sörjande deltog, enligt uppgifter till BBC

Den nordirländska åklagarmyndigheten fattade den 30 mars i år beslut om att ingen av deltagarna skulle åtalas för att ha brutit mot restriktionerna – vilket pekas ut som startskottet för lojalisternas våldsamheter. 

Andra orsaker som nämns till upploppen är missnöje med Nordirlandprotokollet, som var en del av Brexitavtalet, som satt upp en sjögräns till Storbritannien vilket lett till gränskontroller och störningar i handeln. Och polisen drogbeslag från den paramilitära lojalistgruppen Ulster Defence Association kan också spela en roll i våldsamheterna, rapporterar Belfast Telegraph. 

Read Entire Article