McConnell öppnar för Bidens infrastrukturplan

5 days ago 7
ARTICLE AD
Senatens minoritetsledare, republikanernas Mitch McConnell ser rött vid tanken på att president Joe Biden vill höja bolagsskatten i USA. Arkivbild.

Senatens minoritetsledare, republikanernas Mitch McConnell ser rött vid tanken på att president Joe Biden vill höja bolagsskatten i USA. Arkivbild.

Foto: Timothy D Easley/AP/TT
Bil- och tågtrafik i Chicago i Illinois. Arkivbild.

Bil- och tågtrafik i Chicago i Illinois. Arkivbild.

Foto: Shafkat Anowar/AP/TT

Republikanerna ser rött när skattehöjningar först på tal. Joe Biden vill finansiera jättesatsningen på landets slitna vägar, broar och järnvägar med en höjning av bolagsskatten från 21 till 28 procent, vilket inte har fallit i god jord hos Republikanerna.

– Om vi kan komma överens om en definition på vad infrastruktur är – helt klart tycker jag att det måste inkludera vägar, broar och bredband – kan det finnas en väg framåt, men det måste finansieras på ett tillförlitligt sätt, inte genom att helt göra om skattereformen från 2017, säger republikanernas minoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, på en presskonferens.

Biden besvarar McConnells besked med att han är villig att förhandla om hur mycket amerikanska bolag ska betala, men bara till en viss grad, då han står fast vid att företagen bör betala en avgörande del av infrastrukturkostnaderna.

– Jag är villig att förhandla om det, men på något sätt måste vi finansiera det här, säger Biden.

Infrastruktursatsningar är ett av få områden som det anses finnas en möjlighet till ett partiöverskridande stöd för, men McConnell har hittills beskrivit Bidens enorma infrastrukturpaket som "trojansk häst".

– Inuti den trojanska hästen kommer det att finnas ytterligare belånade pengar och enorma skattehöjningar på alla produktiva delar av vår ekonomi, sade han förra veckan.

Presidenten kommer att träffa både demokratiska och republikanska kongressledamöter de kommande veckorna för att diskutera satsningen.

Read Entire Article