De låg bakom fritagningen av dömde gängmördaren

7 months ago 245
ARTICLE AD

Publicerad 4 sep 2020 kl 16.42

Den 21 juli fritogs den dömde mördaren Abdirizak Abdimalek Osman, 19, när han hade permission i Kungsbacka.

Nu har tre unga män åtalats, misstänkta för grovt främjande av flykt.

I förhör nekar samtliga misstänkta till brott.

”Gärningen är grov med hänsyn till att den fritagne avtjänar straff för mord och att fritagningen har föregåtts av planering”, skriver åklagaren i åtalet.

Den 21 juli blev den dömde mördaren Abdirizak Abdimalek Osman, 19, fritagen under dramatiska former på Hede Fashion outlet i Kungsbacka, söder om Göteborg. 

Tillsammans med Osman fanns två vårdtagare från det ungdomshem han vårdades på.  Plötsligt konfronterades sällskapet av två män som tog med sig Osman från platsen och hoppade in i en blå privattaxi.

– De här två vännerna som kommer fram till personalen där säger att det är bäst att de inte gör något. Så personalen vågar inget annat än att vara passiva. De kanske säger att de har något skjutvapen eller någonting, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, efter fritagningen.

Dömd för mord

Abdirizak Abdimalek Osman har dömts till tre års sluten ungdomsvård, då han som 16-åring sköt ihjäl en 24-årig man på en pizzeria i Stockholmsförorten Rinkeby. Han stod vid ingången till pizzerian och avlossade skott mot sitt offer som satt och åt bland flera andra gäster. Flera andra riskerade att skadas, slås fast i domen.

Mordet utfördes som en del av konflikten mellan Rinkeby-gängen Shottaz och Dödspatrullen. Abdirizak Abdimalek Osman kopplas till det senare nätverket.

Under fredagen åtalades sammanlagt tre personer, misstänkta för främjande av flykt, grovt brott, till följd av fritagningen.

20-åringen.Foto: Polisen

18-åringen.Foto: Polisen

16-åringen.Foto: Polisen

”Deltagit i planeringen”

”De har alla deltagit i planeringen av fritagningen av Abdirizak Abdimalek Osman, som med laga rätt varit berövad friheten genom att han avtjänar straff för mord. Planeringen var att två av dem skulle utföra fritagningen och den tredje därefter skulle dölja den fritagne i en bostad som han disponerar i Göteborg.” skriver kammaråklagare Gisela Sjövall i åtalet. 

I åtalet beskriver åklagaren varför gärningen anses vara grov. 

Abdirizak Abdimalek Osman fritogs på ett köpcentrum i Kungsbacka.

Nekar till brott

”Gärningen är grov med hänsyn till att den fritagne avtjänar straff för mord och att fritagningen har föregåtts av planering samt med hänsyn till att vårdarna uppfattat att de utsatts för ett allvarligt hot.”

Straffet för grovt främjande av flykt är fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

I förhör nekar de tre unga männen till brott. Männen är 16, 18 och 20 år gamla.

Tomas Ekbrand är 16-åringens advokat.

– Jag har inga kommentarer egentligen, det enda jag kan säga är att han förnekar brott, säger han.

18-åringen är förutom misstanken om främjande av flykt, även misstänkt för grov vårdslöshet i trafik. GT har sökt hans advokat.

GT har även sökt 20-åringens advokat, samt åklagare.

Den dömde mördaren Abdirizak Abdimalek Osman är fortfarande inte hittad och är internationellt efterlyst. 

TV: SE MER

Read Entire Article