Bedragaren Ingela Jansson: ”Stolt över den jag är idag”

6 months ago 294
ARTICLE AD

Ingela Jansson är bilhandlardottern från Mariestad som har kallats en av Sveriges värsta bedragare. 

I en bok som släpps senare i år berättar hon om den uppväxt som format henne, om brott hon begått och om åren hon tillbringade i det etiopiska skräckfängelset Kality.

– Egentligen ville jag lämna mitt förflutna bakom mig, men jag har förstått att det inte går, säger Ingela Jansson.

År 2010 grips Ingela Jansson i Etiopien. Hon har då varit efterlyst i Sverige i tre år, dömd för att ha bluffat till sig varor och tjänster för miljontals kronor och sedan – mitt under pågående rättegång – flytt landet.

I Etiopien åtalas hon för att ha bekostat sitt leverne och sitt företags fakturor med checkar utan täckning.

Rätten förklarar Ingela Jansson skyldig till anklagelserna som riktas mot henne och hon döms till 25 år i fängelse. Tiden bakom murarna ska hon tillbringa på den ökända Kality-anstalten. 

Påbörjade sina memoarer

Till en början har hon en förhoppning om att komma ut i förtid, men den lägger hon snabbt åt sidan. Hon tror inte ens att hon kommer att lämna fängelset levande.

– Efter något år, när den värsta chocken hade lagt sig, började jag skriva på mina memoarer. Om jag inte skulle överleva ville jag att världen skulle få veta vad som hade hänt i mitt liv, berättar hon.

Men memoarerna blir aldrig färdigställda och efter åtta långa år händer det som hon för länge sedan slutat våga hoppas på: Hon blir benådad. Inom några dagar är hon åter på svensk mark.

Ingela Jansson, när hon anlände till Arlanda efter frigivningen från Kality. Johan Persson (bilden) och Martin Schibbye, som själva suttit i det etiopiska skräckfängelset, möter upp henne.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Känner skuld och ånger

Med tiden, allteftersom hon börjar få ordning på sitt liv, väcks åter tankarna på att skriva en bok. 

– Egentligen ville jag lämna mitt förflutna bakom mig, men jag har förstått att det inte går. Det handlar inte om att rentvå mig själv, men jag vill ge en klarare och mer nyanserad bild.

Arbetet med boken har varit uppslitande, berättar Ingela Jansson.Foto: Susanne Walström / Bokförlaget Forum

”Vissa saker i min bakgrund är jag inte stolt över, men jag är samtidigt stolt över den jag är i dag.”Foto: Susanne Walström / Bokförlaget Forum

Boken tar avstamp redan i barndomen, berättar hon.

– Det är nödvändigt för att förstå varför det gick som det gick. Jag känner så klart skuld och ånger över hur människor har påverkats över mina dåliga beslut, men jag känner också en sorg över sådant som den unga Ingela var med om. 

”Fruktansvärt uppslitande”

Hon fortsätter:

– Vissa saker i min bakgrund är jag inte stolt över, men jag är samtidigt stolt över den jag är i dag.

Ingela Jansson beskriver arbetet med boken som ”fruktansvärt uppslitande”.

– Men det har också känts bra att sätta ord på de känslor och de situationer som jag har upplevt. Min förhoppning är att boken ska kunna hjälpa unga människor, som är i en liknande situation som jag var i, säger Ingela Jansson.

”Mina åtta år i Kality”, skriven av Ingela Jansson och Lena Lindehag, släpps av Bokförlaget Forum den 15 december.

Storbedragaren Ingela Jansson benådad av Etiopien:

Read Entire Article